Rengeteg történet kering arról, hogyan kapta a nevét ez a tészta. A legnépszerűbb történet szerint az örömlányok ezt a tésztát készítették, majd az ablakba tették, hogy az illatával odavonzza a lehetséges ügyfeleket. Érdekes történet, de az biztos, hogy az emberek szeretik ezt a tésztát.
Beszéljünk inkább a szardíniáról. Tudom, hogy sokan vannak, akik azt hiszik, hogy nem szeretik a szardíniát, és azt gondolják, hogy ez a recept nem nekik való. Persze kihagyhatod belőle a szardíniát, de a magam részéről erősen ajánlanám, hogy ne tedd. Legalább egyszer próbáld ki szardíniával. Felszeletelve gyakorlatilag elolvadnak az olajban, ezért nem kell tartanod attól, hogy beleharapsz egy nagyobb darabba. Amit érezni fog, az valami fenomenális, amelyet kár lenne kihagyni. Higgy nekem.
HOZZÁVALÓK
4-6 főre
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy zúzva
- 6 szardínia filé, aprítva
- Egy csipet zúzott piros bors
- 1 doboz olasz hámozott szilvaparadicsom (konzerv), összezúzva a levével
- 1 evőkanál kapribogyó
- Egy marék fekete olíva
- Fél teáskanál oreganó
- 500 g linguine tészta (vagy spaghetti)
ELKÉSZÍTÉS
1. Közepes fokozaton forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben. Adjuk hozzá a fokhagymát, szardíniát és a piros borsot, majd főzzük, amíg a fokhagyma egy kis színt kap.
2. Törjük össze (vagy mixerben aprítsuk össze) a paradicsomot, majd a levével együtt öntsük a serpenyőbe. Az üres paradicsomkonzervet töltsük egy negyedéig vízzel, és öntsük azt is a szószhoz. Hagyjuk felforrni, néha kevergetve, majd vegyük vissza fokozatot.
3. Adjuk hozzá a kapribogyót, az olívát, és az oregánót. Főzzük kb. 20 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
4. Amíg a szósz fő, addig egy lábos sós vizet tegyünk fel főni. Tegyük bele a Linguini tésztát, majd fedő nélkül főzzük, amíg al dente lesz.
5. Szűrjük le a tésztát, keverjük össze a szósszal, és már ehetjük is.
Jó étvágyat!